Vergoedingen in familiebedrijven: het laatste taboe?

Over de vergoedingen van CEO’s, management en bestuurders van familiebedrijven tasten veel bedrijfsfamilies in het duister. Op de Dag van het Familiebedrijf krijgt u inzicht in de meest recente cijfers en de algemene tendensen op basis van een exclusief onderzoek door Altior.

“De baseline ‘het laatste taboe’ is geen toeval”, zegt Christoph Leenknecht, partner bij Altior, gespecialiseerd in executive search voor familiale bedrijven en private equity. “Ons exclusief onderzoek op vraag van het Familiebedrijf bestaat enerzijds uit historische data die we intern hebben verzameld doorheen de jaren. En anderzijds ook uit empirisch onderzoek, op basis van vijftig diepte-interviews met CEO’s van familiebedrijven. We merkten daarbij een zekere argwaan om deel te nemen, en vooral een grote vraag naar discretie.”

De vergoeding van familiale aandeelhouders is om diverse redenen een heikel thema voor familiebedrijven. Net de familiale component zorgt al eens voor problemen en spanningen. Zeker in het verleden werd bij de vergoeding van familieleden alles op een hoopje gegooid. Familiale aandeelhouders hebben een bestuursmandaat en bijhorende vergoeding, en ontvangen als aandeelhouder een dividend, of als manager van de onderneming een salaris. Prestaties of kapitaalvergoedingen, het onderscheid werd niet gemaakt. “We merken toch een sterke professionalisering bij de familiebedrijven”, zegt Christoph Leenknecht. “Het familiaal charter, dat beschrijft aan welke competenties en voorwaarden een familielid moet voldoen om een bepaalde rol op te nemen, of de intrede van een remuneratiecomité in het familiebedrijf, dat aanbevelingen doet over de vergoeding van het (familiaal) management, werpt haar vruchten af.”

Frustraties

“Toch legt ons onderzoek nog vele frustraties bloot”, merkt Christoph Leenknecht op. “Familieleden zijn vaak op verschillende niveaus van het familiebedrijf actief, soms samen met niet-familieleden. Vergoedingspraktijken worden dan al snel een bron van uiteenlopende percepties op het vlak billijkheid. Of er ontstaan spanningen tussen actieve en niet-actieve familieleden.”

Het onderzoek voor het Familiebedrijf focust op zes thema’s. Zo biedt het onderzoek inzicht in welke statuten en welke componenten er zoal gebruikt worden. Uiteraard krijgt u ook voor het eerst een inkijk in de grootorde van de gehanteerde vergoedingen en in hoeverre er verschillen zijn tussen familiale en externe CEO’s. Welke processen gaan eraan vooraf om tot een correcte vergoeding te komen. En, tot slot focust het onderzoek ook op de toekomst: welke impact heeft de komst van de NextGen op het vlak van vergoedingen?

Dit exclusieve onderzoek wordt door Christoph Leenknecht tijdens de Dag van het familiebedrijf voorgesteld. En zoals steeds staan ook getuigenissen van bedrijfsfamilies centraal.

Praktisch

De Dag van het Familiebedrijf, die sedert 1997 wordt georganiseerd, is uitsluitend bestemd voor familiale aandeelhouders alsmede leiders en bestuurders van familiebedrijven. Meer dan tweehonderd bedrijfsfamilies missen deze jaarlijkse afspraak niet. Zij kunnen op de Dag in besloten kring met elkaar ideeën uitwisselen.

Wanneer: 1 oktober 2024
Waar: Handelsbeurs Gent, Kouter 29
Parking: Interparking Kouter
Ontvangst: 17u30
Startevent: 18u15
Walkingdinner: 20u30

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer