Verkoop Vlaamse bedrijven: continuïteit staat voorop

In amper enkele weken tijd gaan twee grote Vlaamse ondernemingen over in buitenlandse handen: vinylbedrijf IVC van Filip Balcaen en de bouwgroep Joris Ide. Dat roept vragen op rond verankering van Vlaamse topbedrijven, maar ook van grotere, familiale kmo's.

In De Morgen (28 januari) gaf Jozef Lievens van het Instituut voor het Familiebedrijf duiding bij de recente verkopen. Hij wijst enerzijds op de financiële draagkracht van Belgische investeerders: "Als je alleen al kijkt naar de verkoopwaarde van Omega Pharma, IVC en Joris Ide, dan kom je al aan een som van zowat 1,5 miljard euro. En dat alleen maar voor deze drie bedrijven. Geen enkele Belgische financieringsgroep kan dat dragen."

Toch betekent dat niet dat er geen hoop meer zou zijn voor overnames door Belgische ondernemers en investeerders. "Het vertrekt veelal vanuit een opvolgingskwestie. Als er opvolgers zijn binnen de familie, dan is de drang om te verkopen al veel kleiner", stelt Jozef Lievens. "Maar op de eerste plaats komt nog steeds de continuïteit van de onderneming zelf. Als die voor de toekomst beter gewapend is onder de koepel van een groter geheel, dan is dat vaak een doorslaggevend argument."

Daarnaast blijft lokale verankering van ondernemingen een belangrijk gegeven, ondermeer met het oog op een duurzaam behoud van werkgelegenheid en welvaart. Het uitvlaggen van bedrijven kan op dat vlak op termijn problemen stellen. "Het raakt aan de kern van onze economie. Het is en blijft een gevaarlijke evenwichtsoefening", besluit Lievens.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer