Vliegende start voor de Opvolgersacademie

Op 16 oktober vond de kick-off plaats van een nieuwe reeks sessies van de Opvolgersacademie. Een schot in de roos, zo blijkt, want maar liefst 80 jonge opvolgers in 4 verschillende regio’s worden de komende maanden ondergedompeld in tal van thema’s die bij de opvolging in een familiebedrijf komen kijken. Hoe pak je het proces van de opvolging aan, wat wordt er verwacht van een opvolger, hoe maak je goede afspraken binnen het bedrijf en binnen de familie, hoe kan professionalisering van het familiebedrijf een rol spelen, en ten slotte: hoe kan de eigendomsoverdracht geregeld worden?

Geen academische sessies, maar wel praktische inzichten van voorgangers en ervaringsdeskundigen, gevolgd door een verrijkend netwerkmoment waar ook informeel nog heel wat ervaringen en best practices worden uitgewisseld.

De spits werd afgebeten door West-Vlaanderen, waar een groep enthousiaste, jonge opvolgers onthaald werd bij Brouwerij De Brabandere. Het werd een ontspannen en leerrijke avond, vol interessante discussies en nieuwe perspectieven. Ook in Oost-Vlaanderen ging de eerste sessie reeds van start.

Op 5 juni komen alle alumni van de voorbije zes edities samen in de Ghelamco Arena in Gent voor Follow Up, de slotsessie van de Opvolgersacademie, met een boeiend programma, indrukwekkende gastsprekers en een leuke afterparty!

Bekijk het fotoalbum van de Opvolgersacademie bij Brouwerij De Brabandere

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer