Volg de opleiding ‘Adviseur familiebedrijven’

Meer dan 75% van de Belgische ondernemingen zijn familiebedrijven. Ze vormen de motor van onze economie en creëren werkgelegenheid en welvaart. Uit onderzoek is gebleken dat familiebedrijven vaak beter presteren dan andere bedrijven, maar toch kennen zij specifieke en complexe problemen die voortvloeien uit het spanningsveld tussen de belangen van de familie en die van het bedrijf. Het professioneel adviseren van familiebedrijven vergt daarom een gerichte aanpak. EHSAL Management School Brussel en IFB slaan in het nieuwe academiejaar voor de negende keer de handen in elkaar om deze behoefte te vervullen met de opleiding ‘Adviseur familiebedrijven’.

De unieke opleiding gaat van start op dinsdag 17 oktober 2017 en biedt in 12 sessies een geïntegreerde en multidisciplinaire blik op het adviseren van familiebedrijven. Het programma staat onder leiding van Mr. Jozef Lievens, Advocaat bij Roots advocaten en Gedelegeerd bestuurder van het Instituut voor het Familiebedrijf, en van Prof. dr. Johan Lambrecht, Directeur van het Studiecentrum voor ondernemerschap (SVO) en Hoogleraar aan de KU Leuven.

Inhoud

De didactische aanpak bestaat uit een afwisseling van lezingen, cases, groepswerk en getuigenissen. Alle aspecten van het familiebedrijf komen aan bod, aangevuld met sessies over de familiale relaties en dynamieken die bij de opvolgingsproblematiek komen kijken. Elk thema wordt vanuit een brede context benaderd: juridisch, fiscaal, financieel, psychologisch, organisatorisch,… Daarbovenop worden tijdens trainingssessies ook een reeks consulting vaardigheden bijgeschaafd.

Voor wie?

Het programma richt zicht tot adviseurs van familiebedrijven (accountants, juristen, fiscalisten, bankiers, vermogensbeheerders, consultants,…) die een actuele, integrale kennis willen verwerven omtrent familiebedrijven.

Meer info

Schrijf nu in

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer