We laten opvolgers kennismaken met wat opvolging inhoudt

In oktober start een nieuwe reeks van de Opvolgersacademie. Wat gebeurt er concreet tijdens de verschillende sessies en wat mogen deelnemers verwachten? Sofie Lerut, verantwoordelijke voor de Opvolgersacademie binnen het Instituut voor het Familiebedrijf, geeft een woordje uitleg.

SL: “De Opvolgersacademie is een programma van het IFB, gericht op de next gen van bedrijfsfamilies. Het is onze bedoeling hen kennis te laten maken met wat opvolging allemaal inhoudt. Welke vragen en uitdagingen komen kijken bij de opvolging binnen een familiebedrijf? Maar de opvolgersacademie is ook een gelegenheid voor de deelnemers om elkaar te leren kennen en een eigen netwerk van regionale opvolgers te vormen.”

Wat moeten we ons concreet voorstellen bij de opleiding?

SL: “Er zijn vijf sessies en in elke sessie laten we een basisonderwerp over opvolging aan bod komen: zo gaan we dieper in op het proces van opvolging, daarna hebben we het over wat er zoal verwacht wordt van een opvolger, en dan komen ook nog governance, professionalisering en de fiscaal-juridische aspecten aan bod. In elke regio zijn we ook te gast bij bedrijven van deelnemers aan de opvolgersacademie, wat meteen ook een boeiende bijkomende insteek is, omdat ze op die manier elkaars bedrijf leren kennen.”

Je vermeldde al een paar keer de verschillende regio’s. De Opvolgersacademie vindt dus niet nationaal op één centrale locatie plaats?

SL: “Nee, dat klopt. We werken met verschillende regio’s en in elke regio vinden vijf sessies plaats. Je kan kiezen in welke regio je de sessies volgt. Zo hadden we ooit meerdere familiebedrijven uit West-Vlaanderen waarvan de kinderen in Leuven studeerden. Die beslisten een groepje te vormen en samen in Brabant de sessies te volgen. Je kiest dus wat jou het beste uitkomt. Afsluitend hebben we ons Follow Up slotevent en dat is dan wel nationaal. Hier worden trouwens ook de alumni op uitgenodigd.”

Jullie organiseren de academie niet alleen, jullie werken ook samen met partners?

SL: “Inderdaad. De partners van het IFB zijn Belfius en KPMG. Zij verzorgen van bepaalde sessies het inhoudelijke luik en ze voorzien coaches die het hele traject begeleiden.”

Kunnen mensen ook tweemaal deelnemen?

SL: “Absoluut. Sommigen komen terug omdat ze van zichzelf zeggen dat ze wat jong waren toen ze de academie voor het eerst volgden. Anderen volgen de opleiding twee keer na mekaar, voor het netwerk, om een nieuwe groep mensen te leren kennen. De thema’s blijven hetzelfde, maar de getuigenissen wijzigen, de locatie wijzigt, de groep wijzigt, waardoor je telkens nieuwe invalshoeken krijgt.”

Tot slot, wat typeert de Opvolgersacademie van het IFB?

SL: “Onze opleiding richt zich enkel tot de opvolgende generatie. Er zijn veel initiatieven voor opvolgers en overdragers samen. Door onze formule wordt heel vrijuit gesproken, is de sfeer ook heel vlot, jong en informeel. Er ontstaat bij die jongeren al meteen een nieuw netwerkje waar een open sfeer heerst en waar ze heel vrijuit met elkaar kunnen praten. Ook het feit dat we heel erg vanuit de praktijk van het familiebedrijf werken, met concrete getuigenissen, wordt erg geapprecieerd. Ook het theoretische, inhoudelijke deel is heel erg afgestemd op de jongeren. Het is geen zware, academische uiteenzetting. We geven hun een soort ‘helicopter view’ van alle mogelijke topics waar ze over zouden moeten nadenken en waar ze veel grondiger moeten op ingaan op het moment dat ze effectief de stap zetten.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer