Wordt beursintroductie interessanter voor familiebedrijven?

Het aantal beursintroducties in Brussel is klein. Vorig jaar waren er wereldwijd weinig bedrijven die een beursgang ambieerden, maar in Brussel blijft een nieuwe onderneming op de tabellen een uitzondering. De hervorming van het vennootschapsrecht waar minister van Justitie Koen Geens aan werkt, omvat maatregelen die daarbij moeten helpen.

De Tijd (4 maart) vroeg een aantal experts naar de noodzaak van een democratisch georganiseerd stemrecht voor beursgenoteerde bedrijven. In de VS lijken techbedrijven steeds meer geneigd aandelen zonder stemrecht uit te geven. Bij ons voorziet minister Geens de invoering van dubbel stemrecht voor trouwe aandeelhouders van beursgenoteerde bedrijven. En in niet-genoteerde Belgische bedrijven zou ook een ruimer meervoudig stemrecht mogelijk worden.

Jozef Lievens, co-gedelegeerd bestuurder van het Instituut voor het Familiebedrijf, is een pleitbezorger van die maatregelen: “We weten dat familiebedrijven wegblijven van de beurs en andere manieren verkiezen om kapitaal op te halen. Liefst 70% van de familiebedrijven denkt niet aan een beursintroductie uit vrees de controle te verliezen. Ze voelen net als de nieuwe techbedrijven de behoefte om de controle te behouden, vooral om hun langetermijnstrategie te kunnen uitvoeren.”

“Familiale eigenaars zijn dominante eigenaars, wiens hoofddoel het meestal is om het bedrijf voort te zetten, zelfs over generaties heen. Dat is ook een verklaring voor het succes van familiale ondernemingen”, weet Jozef Lievens. “Maar een beursgang kan voor sommige bedrijven wel een goede oplossing zijn. Meervoudig stemrecht voor familiale aandeelhouders is dus een positieve zaak, die de vrees voor het verlies van controle kan wegnemen.”

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer