Robotfoto van de voorzitter van de Raad van Bestuur

In de afgelopen jaren is de rol van de voorzitter van de Raad van Bestuur van familiebedrijven aan belang toegenomen. Hij is de draaischijf die ervoor zorgt dat het governance systeem goed functioneert. Maar wat kenmerkt nu een goede voorzitter? De voorzitter zorgt ervoor dat de Raad van Bestuur bijeenkomt en hij stelt de agenda vast.

Hij houdt contact met het management en ook met de familiale eigenaars. Maar wat is het profiel van die voorzitter? Helaas bestaat er tot op heden geen onderzoek over de kenmerken van de voorzitter van Vlaamse familiebedrijven. Wél is er recent internationaal onderzoek dat werd uitgevoerd door Professor Stanislav Shekshnia van Insead. Hij ondervroeg 600 voorzitters van ondernemingen waaronder een flink aantal familiebedrijven.

Voorzitter wordt jonger

Maar liefst 91% van deze voorzitters zijn mannen met ervaring in de ondernemingswereld. 59% van de voorzitters is meer dan 50 jaar. 4% is meer dan 70 jaar. Toch stellen de onderzoekers een trend naar jongere voorzitters vast: 41% was immers 50 jaar of jonger. De meeste voorzitters hebben een carrière als bestuurder achter de rug: drie vierden heeft meer dan 7 jaar ervaring als bestuurder. De meerderheid van de voorzitters heeft een verleden als CEO. Bovendien zijn de voorzitters goed opgeleid: 72% heeft een masterdiploma en 17% zelfs een doctoraat.

Vrouwelijke voorzitters

Vrouwelijke voorzitters vertonen bijzondere kenmerken. Twee derden is meer dan 61 jaar, waardoor vrouwelijke voorzitters gemiddeld ouder zijn dan hun mannelijke collega’s. Ook blijken vrouwelijke voorzitters beter opgeleid. Maar liefst 40% behaalde een doctoraat. Anderzijds hebben vrouwen minder ervaring in uitvoerende functies. Een aantal komt uit de academische wereld of zijn professionele bestuurders.

Robotfoto

Professor Shekshnia komt tot volgende robotfoto van de voorzitter van de Raad van Bestuur:

Het is een 55-jarige man met een mastersdegree die CEO, Vice-President of onafhankelijk bestuurder was vooraleer hij voorzitter werd. Hij maakt deel uit van drie Raden van Bestuur en zit er één voor. De gemiddelde vergoeding bedraagt 100.000 dollar per jaar.

De figuur van de voorzitter komt uitvoerig aan bod in de opleiding “Werken aan goed bestuur. Bestuurder zijn in een familiebedrijf” die op donderdag 21 april as opnieuw van start gaat en waarvoor nog enkele plaatsen vrij zijn.

Interesse in onze opleiding? Inschrijven kan nog altijd hier.