Bart Verhaeghe en Charlotte Delfosse inspireren alumni Opvolgersacademie

Op de dag dat de wereld kennismaakte met de opvolger van paus Franciscus, hielden de alumni van de Opvolgersacademie en de next gen van bedrijfsfamilies hun conclaaf tijdens Follow up. Het werd een inspirerende avond met twee boeiende sprekers: rasondernemer Bart Verhaeghe en Charlotte Delfosse, sinds april 2024 CEO van het Belgische modebedrijf Bel&Bo, waar ze de leiding overnam van haar vader Michel Delfosse. Plaats van de afspraak was traditiegetrouw het fraaie hockeycomplex van kersvers Belgisch kampioen Gantoise.

No sweat, no glory

Bart Verhaeghe hoeft ongetwijfeld geen voorstelling meer. Vlaanderen leerde hem de voorbije decennia kennen als gedreven ondernemer met een sterk maatschappelijk engagement. Tijdens Follow up schetste hij zijn indrukwekkende carrière. Hoewel hij niet geboren werd in een ondernemersnest, kreeg hij van thuis uit wel de juiste werkethos en waarden mee. Je bereikt niets zonder hard te werken. En dat lijkt verdacht veel op de ‘no sweat, no glory’ waar de meesten onder ons hem van kennen, als CEO van Club Brugge.

Met een indrukwekkende reeks statistieken en cijfers legde Bart Verhaeghe uit hoe hij samen met zijn team Club Brugge opnieuw naar de Belgische top en Europese subtop bracht door innovatie, leiderschap en een data-gedreven beleid. De jonge ondernemers hingen aan zijn lippen.

Pleidooi voor durf

Maar ook in de vastgoedsector bouwde Verhaeghe een succesvolle carrière uit. Met de nodige tegenslagen en tegenwerking, maar altijd met de blik vooruit en de nodige durf, niet toevallig ook de titel van zijn boek Durf! Pleidooi voor meer ambitie en lef, waarvan de aanwezigen trouwens een exemplaar ontvingen. Zijn advies voor de jonge ondernemers? Werk hard en durf de beste te zijn, durf anders te zijn, zet een sterk team neer, wees geduldig, blijf gefocust en denk positief.

Fail forward

Die raad viel niet in dovemansoren en kreeg zelfs een verlengstuk in het gesprek dat Bel&Bo-CEO Charlotte Delfosse had met moderator Wim De Vilder. Op de vraag welke inzichten zij wou delen met haar collega-overnemers na 1 jaar CEO-schap, had ze het onder meer over ‘fail forward’: durven de lat hoog te leggen en als het niet lukt, dan zal je er ongetwijfeld iets uit leren en een stap verder staan dan wanneer je het niet zou gedaan hebben.

Tot slot mocht Sofie Lerut van Het Familiebedrijf alvast een tipje van de sluier lichten over de Dag van het Familiebedrijf op 7 oktober 2025. Die zal o.a. gewijd zijn aan Het Opvolgingshuis, een niet te missen afspraak dus voor zowel de now gen als de next gen. Om met kennis van zaken en praktijkgetuigenissen aan de slag te gaan en de toekomst van het eigen familiebedrijf voor te bereiden.

Opvolgers in Beeld

Follow up is niet alleen een inspirerend netwerkevent voor alumni van de Opvolgersacademie, het is ook de jaarlijkse afsluiter van de vijfdelige opleidingsreeks voor de next gen. Wat staken de deelnemers van dit jaar op van de verschillende sessies?


Arthur Vercambre, derde generatie bij tuinbouwbedrijf Gardenas, gespecialiseerd in de productie van tuinhuizen voor de B2B-sector: “Ik vond de sessie over het familiecharter bijzonder interessant. Ik ben ook zelf de eerste die in aanmerking komt om eventueel het familiebedrijf verder te leiden en dus was dat voor mij allemaal nieuw en zeer nuttig. Ook het boek over de Code Buysse is een heel interessant boek als je daar nog helemaal nieuw in bent. Tot slot heb ik enorm veel opgestoken van de praktijkgetuigenissen van sommige sprekers, die kwamen vertellen vanuit de realiteit binnen een familiebedrijf. Een aangename afwisseling met de theorie.”

Francis Quintyn, derde generatie bij metaalproductiebedrijf Quintyn Gebroeders: “Ik werk intussen zelf al drie jaar in het familiebedrijf. Uit de Opvolgersacademie onthoud ik vooral het financiële gedeelte, waar ik veel bijgeleerd heb, en het belang van een goede communicatie tussen de verschillende generaties binnen de familie, maar ook tussen management, familie en werknemers. Dat was zeer leerrijk.”

Elias Couvreur, derde generatie bij Meubelen Weba: “Ik vind dat jullie de getuigenissen tijdens de sessies zeer goed gecast hebben. Het waren telkens mensen die in dezelfde situatie zitten als ons. Zo is er iemand van de niet-actieve familie bij Lannoo komen spreken, over hoe zij de niet-actieven laten deelnemen en betrekken bij het bedrijf. Dat vond ik persoonlijk zeer boeiend. Ook de spreker in Kortrijk was interessant: daar ging het over iemand die zijn bedrijf verkocht had en die vertelde hoe dat proces verlopen was. Zeer leerzaam.”


Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer