Opleiding ‘Bestuurder in een familiebedrijf’

Na vier succesvolle edities lanceert het Instituut voor het Familiebedrijf voor de vijfde keer de opleiding ‘Bestuurder in een familiebedrijf’. Het is een praktische opleiding vol bruikbare tips, zo blijkt. “Zowel het luik rond de samenstelling van een raad van bestuur als de strategische topics vond ik zeer relevant,” zegt Luk De Brauwer, exportmanager bij Belies. “We kregen toelichting en tips van diverse ervaren sprekers.” Ook dit jaar wordt in de opleiding een mooie mix tussen theorie en praktijkgetuigenissen voorgeschoteld, met namen als Herman Van de Velde (Van de Velde nv) en Guido Vanherpe (La Lorraine Bakery Group).

De opleiding ‘Bestuurder in een familiebedrijf’ kwam er niet zomaar. Goed bestuur is immers bijzonder belangrijk voor familiebedrijven. In de opleiding worden alle aspecten van governance in het familiebedrijf dan ook besproken. U leert onder meer:

  • wat de bouwstenen zijn van goed bestuur in het familiebedrijf;
  • wat de rolverdeling is tussen de raad van bestuur, de aandeelhouders en de familie;
  • wat de ideale samenstelling is van de raad van bestuur;
  • hoe je tot goede besluitvorming komt;
  • wat strategie betekent en welke rol hierin is weggelegd voor de raad van bestuur.

De cursus is exclusief voorbehouden voor huidige of toekomstige bestuurders van familiebedrijven en vindt plaats in Bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge op 1 en 8 februari en op 1, 15 en 29 maart 2018.

Het volledige programma, de diverse sprekers en de inschrijvingsvoorwaarden vindt u via onderstaande link. Hebt u nog vragen, dan kan terecht bij evenementen@familiebedrijf.be.

Programma opleiding 'Bestuurder in een familiebedrijf'

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer