Wat onthielden deze opvolgers van Shane McLeods keynote?

Een zaal vol jong talent luisterde aandachtig naar de keynote van Shane McLeod en het panelgesprek met Ubbe Descamps en Koen Thewissen. Na afloop legden we ons oor te luisteren bij vier alumni van de Opvolgersacademie om te horen wat zij van deze avond onthielden.

Beginnen doen we met een student/topsporter. Simon Morssinkhof (Rymoplast) won als topruiter verschillende medailles op internationale jeugdtoernooien. Hij proefde zelfs al van Olympische glorie met een zilveren teammedaille op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires in 2018. Simon: “Voor mij was het zeer inspirerend en enorm boeiend om een topcoach als McLeod te horen vertellen. Vooral hoe hij een team weet te inspireren en op één lijn weet te krijgen zonder het individu uit het oog te verliezen, was zeer leerrijk."

Ook de sportief aangelegde Alizée Lanckriet (ECS) werd enorm aangesproken door teamsport als metafoor voor het bedrijfsleven. Alizée: “Ik kon me vooral vinden in hoe Shane het belang van een team benadrukte. Je kan wel goede spelers hebben, maar anderzijds is een team ook maar sterk als al die sterke spelers aan elkaar hangen en naar elkaar kunnen en willen luisteren. Als ze bereid zijn feedback te nemen en te geven. Dat brengt ons ook bij die vertrouwde basis die er moet zijn: als je elkaar niet vertrouwt, dan speel je vaak in je eentje en kom je niet ver natuurlijk. Ook wat Koen zei, was herkenbaar: je familie is het team waar je al heel je leven deel van uitmaakt, zonder te beseffen dat dat je team is. En dat is misschien het belangrijkste team dat je heel dicht moet houden, want in een familiebedrijf speel je forthe long run met hetzelfde team. Dus moet je ervoor zorgen dat de spelers op de juiste positie staan en moet je weten waar ieders sterktes en zwaktes liggen.”

Laurens De Smedt (Elaut Group) is op vandaag al actief in het familiebedrijf Elaut als manufacturing & supply manager. Laurens: “Ik voelde me enorm aangesproken door hoe Shane over zijn team nadenkt. Hij kijkt niet enkel naar de sportieve prestaties die de spelers leveren, maar ook naar hoe ze samenwerken. Dat kan je ook op een bedrijf toepassen: we kijken vaak naar hoe productief werknemers zijn of hoe ze beter kunnen worden, maar niet noodzakelijk naar hoe goed ze samenwerken en hoe we als team beter kunnen worden. Als familiebedrijf zitten we nu in volle transitie tussen tweede en derde generatie. Die derde generatie raakt steeds meer betrokken en begint haar ambities uit te spreken. Ook daar wordt het dus belangrijk dat we de juiste dynamiek creëren.”

Stijn Baert (Duvel Moortgat) maakt deel uit van de vijfde generatie. Een zestal jaar geleden nam hij al deel aan de Opvolgersacademie, maar hij zou zeker nog eens meedoen. Stijn: “Ik onthoud vooral hoe belangrijk het is om nieuwe mensen te integreren in een team. We hebben wel een uitgeschreven stappenplan voor nieuwe medewerkers maar dat is misschien nog wat te veel beperkt tot wat ze moeten doen, welke programma’s ze gebruiken, enz. Minstens even belangrijk is dat ze weten wat de visie is en wat daar precies mee bedoeld wordt. Wat er gezegd werd over de familie als team spreekt me ook aan. Wij zijn intussen de vijfde generatie en ik merk dat de generatie voor ons, mijn ouders dus, altijd wel als team heeft gefunctioneerd. Wij zijn nu met twaalf in onze generatie, wat al een vrij grote groep is, en het is dan ook belangrijk dat we ervoor zorgen dat we als familie en als team goed kunnen samenwerken.”

Lees meer over de keynote van Shane Mc Leod en het panelgesprek met Ubbe Descamps (Brooklyn) en Koen Thewissen (Ebema).

Klik hier voor het fotoverslag.

Terug naar het overzicht

Opvolgersscan

Als eigenaar/bedrijfsleider van je familiebedrijf heb je wellicht het liefst dat één of meerdere kinderen op een bepaald moment het roer overnemen.

Maar hoe bepaal je als ouders objectief of je kinderen hiervoor aangewezen zijn? Patrick De Schutter ontwierp hiervoor de Opvolgersscan.

Een niet-familiale CEO: zes aandachtspunten

Samenwerken met een niet-familiale CEO loopt niet steeds van een leien dakje.

Jozef Lievens stipt 6 factoren aan die het aantrekken van en de samenwerking met een externe CEO kunnen maken of kraken.

Meer weten?

Vier soorten governance in het familiebedrijf

Er wordt vaak beweerd dat governance in familiebedrijven complexer is dan in niet-familiebedrijven. Dat is ongetwijfeld juist. De oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat een familiebedrijf bestaat uit een aantal componenten die elk een aparte soort governance vereisen.

Volgens Jozef Lievens zijn er vier soorten governance vereist :

  • ownership governance
  • business governance
  • family governance
  • wealth governance
Lees meer

Raad van bestuur of raad van advies

Veel familiale ondernemers stellen zich de vraag of ze beter met een echte raad van bestuur of met een raad van advies van start gaan. Volgens Sofie Lerut hebben beide pistes zekere voordelen, maar er zijn belangrijke verschillen.

Lees meer