
Opvolging
Is mijn opvolger wel geschikt?
Dat de next gen met vragen zit, hoeft geen betoog. Dat geldt evenzeer voor de now gen. Met als belangrijkste vraag ongetwijfeld: ‘is mijn opvolger geschikt om het bedrijf te leiden?’. Patrick De Schutter ontwikkelde met de Opvolgersscan een evaluatietool die peilt naar de kwaliteit van de kandidaat-opvolgers. Tijdens Follow Up kwam hij een woordje uitleg geven, samen met ervaringsdeskundige Gilles Janssens van AJ Solutions.

Governance
Professionalisering
"Ik dacht altijd dat ik onvervangbaar was, maar dat klopt dus niet" (Willy Naessens)
Stonden ze bij Mozes nog in steen gebeiteld, dan vertrouwde Willy Naessens zijn 10 geboden toe aan het geduldige papier. Zijn boek, ‘Mijn 10 Geboden’, met als ondertitel ‘Een leven als ondernemer’, is zowel een overzicht van leven en vooral werk van de industrieel, als zijn ondernemersrecepten. “Elk bedrijf moet op termijn ook verder kunnen zonder zijn stichter of voorman. Het is zaak om daar tijdig werk van te maken,” zegt de 84-jarige zakenman. De wijze woorden van Willy Naessens werden opgetekend door de gekende economische journalist Karel Cambien.

Opvolging
Patrick Vermeiren (Vermeiren): "De Masterclass is als een wake-up call"
‘Het is beter goed voorbereid te zijn dan achteraf spijt te moeten hebben’, vertelt Patrick Vermeiren ons. Hij is de tweede generatie van het Kalmthoutse familiebedrijf Vermeiren, een wereldspeler gespecialiseerd in manuele en elektronische rolstoelen en thuisverzorgingsproducten voor mensen met een beperkte mobiliteit. Vorig jaar nam hij deel aan de Masterclass Opvolging. Wij polsten naar zijn ervaringen.

Governance
Professionalisering
Hannelore Raes (Agristo): “De Raad van Advies zorgde voor een echte professionalisering”
In 1986 stampten de twee vrienden Antoon Wallays en Luc Raes hun aardappelverwerkend bedrijf uit de West-Vlaamse grond en verwerkten ze zo’n 20.000 ton aardappelen per jaar. Amper één generatie later verwerkt Agristo – gespecialiseerd in voorgebakken en diepgevroren aardappelproducten – 900.000 ton per jaar. Na een gestage, organische groei kende het bedrijf de laatste vijf jaar een groeispurt, vertelt co-CEO Hannelore Raes, met bijna een verdubbeling in omzet, volume en aantal medewerkers. Samen met Filip Wallays staat ze sinds 2018 aan het hoofd van het familiebedrijf dat intussen productiesites heeft in Harelbeke, Wielsbeke, Nazareth en Tilburg en 1.200 mensen tewerkstelt. Een gesprek over de uitdagingen in een sector die afhankelijk is van een natuurproduct en de specificiteit van een familiebedrijf met twee families.