
Governance
Familie
"Op de eerstvolgende familieraad kwam het eerste idee"
Op 1 februari wordt het startschot gegeven van een vijfde editie van de opleiding ‘Bestuurder in een familiebedrijf’. De opleiding richt zich exclusief tot (toekomstige) bestuurders van familiebedrijven en schotelt tal van tips, tricks en best practices voor die het goede bestuur van het familiebedrijf bevorderen. Dirk Mertens, CEO van De Boer uit Schoten, was tijdens een vorige editie ook van de partij, samen met dochter Jolien. “Een aanrader”, zo zegt Mertens.

Opvolging
Is Greenyard op weg om wereldspeler te worden?
Greenyard Foods, de familiale voedingsgroep van ondernemer Hein Deprez, wil zijn Amerikaanse sectorgenoot Dole Food Company overnemen. Dole is in handen van de 94-jarige David Murdock, een ondernemer die geen opvolgers heeft. Samen zouden beide bedrijven een omzet van 8 miljard euro realiseren en wereldwijd een marktaandeel van 5% halen. Patrick De Schutter, co-gedelegeerd bestuurder van het IFB: “Dit is een logische stap in een markt die verder moet consolideren. Als het lukt, betekent het voor Greenyard ook een quantum leap.”

Familie
Professionalisering
“Familiebedrijf is bij uitstek innovatieve omgeving”
Innovatietrajecten vergen geduld, investeringen en een langetermijnvisie. “Het is dus niet verwonderlijk dat familiale bedrijven bij uitstek een omgeving zijn waar innovatie kan gedijen”, zo vertelde Jozef Lievens, co-gedelegeerd bestuurder van het Instituut voor het Familiebedrijf deze week op KanaalZ.

Governance
Familie
Opleiding ‘Bestuurder in een familiebedrijf’
Na vier succesvolle edities lanceert het Instituut voor het Familiebedrijf voor de vijfde keer de opleiding ‘Bestuurder in een familiebedrijf’. Het is een praktische opleiding vol bruikbare tips, zo blijkt. “Zowel het luik rond de samenstelling van een raad van bestuur als de strategische topics vond ik zeer relevant,” zegt Luk De Brauwer, exportmanager bij Belies. “We kregen toelichting en tips van diverse ervaren sprekers.” Ook dit jaar wordt in de opleiding een mooie mix tussen theorie en praktijkgetuigenissen voorgeschoteld, met namen als Herman Van de Velde (Van de Velde nv) en Guido Vanherpe (La Lorraine Bakery Group).