Eigendom

Is de verkoop van het familiebedrijf slecht voor de economie?

De verkoop van enkele familiebedrijven de voorbije weken lokte soms ongenuanceerde reacties uit. Zo werd er geïnsinueerd dat de verkopende families meer begaan zijn met het fortuin voor de erfgenamen dan met de economie van het land. We moeten de zaken echter in perspectief plaatsen.
Opvolging
Strategie

Familiebedrijven met uitsterven bedreigd?

‘Familiebedrijven staan op uitsterven’. Zo luidde de opvallende titel van een recente nieuwsflits in Nederland. De titel was gebaseerd op een onderzoek onder tweehonderd bedrijfseigenaren in Nederland. Volgens die studie verwacht “slechts” de helft van de bedrijfseigenaren die de onderneming van familie hebben overgenomen die aan een familielid over te dragen.
Opvolging

Leiden van eigen bedrijf: stapsteen naar leiden van familiebedrijf

Is er nog interesse bij jongeren voor het familiebedrijf thuis? We kunnen daar onomwonden ‘Ja’ op antwoorden. Uit een onderzoek in 2014, in opdracht van het Instituut voor het Familiebedrijf (IFB), blijkt namelijk dat bijna de helft van de jongeren later een actieve rol wil spelen in het familiebedrijf thuis.
Governance
Strategie

Het familiebedrijf Lego en de rol van de externe manager

Het Deense familiebedrijf Lego, opgericht in 1932 en genoemd naar de eerste twee letters van de Deense woorden “leg godt” (speel goed), is hip. Zo is er momenteel de Lego-film, die een echte kaskraker is. Daarnaast zijn er de mooie cijfers van Lego. Het bedrijf maakte in tien jaar tijd een ommekeer, onder impuls van een niet-familiale manager.
Governance
Strategie

Wat familiebedrijven kunnen leren van Argentinië

Argentinië, het land van de tango, roept het beeld van vergane glorie op. Het tijdschrift “The Economist” maakte onlangs nochtans duidelijk dat Argentinië in 1914 tot de tien rijkste landen ter wereld behoorde. Nu is het beeld heel anders. Uit de teloorgang kunnen familiebedrijven lessen trekken.
Eigendom

Familiebedrijven en private equity: van xenophobia naar huwelijk

Familiebedrijven worden wel eens getypeerd als gesloten systemen, die staan op hun absolute onafhankelijkheid. Op het vlak van management hebben zij de voorbije jaren echter openheid aan de dag gelegd. Meer en meer komt het voor dat niet-familiale managers, al dan niet samen met familiale managers, de dagelijkse leiding van het bedrijf waarnemen. Maar inzake eigendom is die openheid allesbehalve vanzelfsprekend. Familiebedrijven zouden lijden aan “equity xenophobia”: ze houden niet van vreemde aandeelhouders omdat ze dan informatie en controle uit handen moeten geven.