Familie

Waar liggen de Europese familiebedrijven wakker van?

Tussen mei en augustus 2017 werd alweer voor de zesde keer een Europese bevraging georganiseerd door KPMG in samenwerking met European Family Business (EFB), een pan-Europese organisatie die instaat voor de belangenbehartiging van familiebedrijven over de landsgrenzen heen. Dit jaar namen ongeveer 1100 bedrijven deel, verspreid over 26 landen in Europa. 60% ervan stelt meer dan 50 mensen tewerk en realiseert een jaaromzet van meer dan 10 miljoen euro, met 11% die een jaaromzet van meer dan 200 miljoen euro realiseert en meer dan 1000 mensen tewerkstelt.
Familie

Het belang van vrouwen in het familiebedrijf

Net voor de zomer verscheen een interessante studie van consultant EY omtrent “The importance of Women in Family Businesses”. Dit onderzoek is gebaseerd op een bevraging van meer dan 500 vooraanstaande familiebedrijven wereldwijd. Ik deel graag enkele tot de verbeelding sprekende conclusies met u.
Eigendom

Familiebedrijven en private equity: het momentum benutten

Met het Instituut voor het Familiebedrijf hebben we in 2014 heel wat aandacht besteed aan de relatie tussen familiebedrijven en private equity. Wij weten uit onze jarenlange ervaring dat dit een moeilijk onderwerp is, en voor veel familiebedrijven nog een echt taboe. Maar er kan niet genoeg op gehamerd worden, want de uitdagingen die op ons afkomen inzake de continuering van onze familiebedrijven zijn gigantisch en alarmerend.
Governance

Het familiebedrijf en de externe CEO: enkele succesrecepten

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat meer en meer familiebedrijven overwegen een externe CEO in te schakelen. Aanleiding is een gebrek aan interne opvolging of wanneer de familiale CEO het om meerdere redenen niet meer ziet zitten om de vele operationele uitdagingen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd, verder voor zijn rekening te nemen.
Strategie

Pleidooi voor een betere financiële kennis bij bestuurders

“Patrick, als je binnenkort eens een paar uur vrij kunt maken voor mij, dat zou me plezier doen, want ik zou nu toch wel graag eens begrijpen hoe het juist zit met dat debet- en creditgedoe”. Het was een vraag die ik in 1999 kreeg van de toenmalige gedelegeerd-bestuurder van een vooraanstaande financiële instelling in België.