Eigendom

Onderneming of vennootschap in het buitenland? Risico op dubbele successierechten, maar het Grondwettelijk Hof schiet te hulp!

Indien je over een onderneming of vennootschap in het buitenland beschikt, bestaat het risico op dubbele successierechten. Hoe wordt buitenlandse successiebelasting bepaald en is dit van toepassing op zowel roerende goederen als onroerende goederen? Dit artikel dompelt je onder in het onderwerp successiebelasting in het kader van internationaal nalatenschap.
Professionalisering

Hebben familiebedrijven lessen getrokken uit Covid-19?

Ik stootte recentelijk op een interessant artikel van mijn collega Tom McGinness, verantwoordelijk voor de Familiebedrijvenpraktijk van KPMG in het Verenigd Koninkrijk.
Governance

Hocus pocus met de voorraden: slot

In de vorige vier delen hebben we uitvoerig kennisgemaakt met de problematieken die gepaard kunnen gaan met onder andere de kwantiteit, de bruto waardering, de waardeverminderingen, lagere marktwaarde, de afgrenzingen tussen boekjaren bij projecten in uitvoering en de methode van de toewijzing van de directe versus de indirecte kosten.
Professionalisering

Hocus pocus met de voorraden: werken in uitvoering

In deze blogreeks bespreekt Patrick De Schutter, bedrijfsrevisor-vennoot bij KPMG, de complexe materie van voorraden. In dit vierde deel zoomt hij in op de waardering van 'werken in uitvoering' of projecten die over meerdere boekjaren lopen.
Professionalisering

Hocus pocus met de voorraden: de variabele 'prijs'

In dit derde deel van de reeks over voorraden wil ik het graag hebben over de variabele ‘p’ (prijs) in de formule van de voorraadwaarde zoals we die terugvinden in de balans. In het vorige artikel hebben we het uitgebreid gehad over de ‘q’ (hoeveelheid) en wat daarbij de belangrijkste aandachtspunten zijn.
Governance

Hocus pocus met de voorraden: waarom zijn voorraden een ideaal tovermiddel voor veel (familie)bedrijven?

Voorraden zijn een belangrijk element in elke balans. Terugdenkend over de 36 jaren die ik actief ben als auditor/bedrijfsrevisor heb ik tientallen cases meegemaakt waar inderdaad met de voorraden geknoeid werd, om de cijfers beter voor te stellen dan ze waren of net het omgekeerde. Alles hangt natuurlijk af van het onderliggend objectief van waaruit je een balans/jaarrekening presenteert aan de buitenwereld: is het een gewone, recurrente, jaarlijkse balans in going concern, is het een balans als voorbereiding voor een verkoop, dient de balans voor een waardebepaling in het kader van een schenking/overdracht naar de volgende generatie, dient de balans om nieuwe/bijkomende kredieten op te vragen,... Er zijn dus veel mogelijke redenen en motieven waarom sommigen de waarheid een beetje of veel geweld willen aandoen op het vlak van de voorraden in de balans.
Governance
Eigendom

EBIT, EBITDA, REBITDA - De mythes ontsluierd

Het Instituut voor het Familiebedrijf startte vele jaren geleden een schitterende en tot hiertoe ongeëvenaarde opleiding voor familiale bestuurders en kandidaat-bestuurders. Hierin worden zij voorbereid op de belangrijke verantwoordelijkheid die op hun schouders rust wanneer ze toetreden tot de Raad van Bestuur van hun familiebedrijf of van een ander bedrijf. Een van de zeer gesmaakte modules van deze opleiding behandelt het cruciale thema van financiële cijfergegevens van hun en andere familiebedrijven. Wat moeten ze weten om zich een goed oordeel te kunnen vormen over de financiële gezondheidstoestand van het bedrijf, en hoe kunnen ze eventuele aandachtspunten tijdig detecteren en indien nodig remediërende maatregelen nemen?
Familie

Hoe moet ik als eigenaar van het familiebedrijf de financiële situatie inschatten?

Enkele maanden geleden vond de zevende editie plaats van onze succesopleiding 'Bestuurder in het familiebedrijf'. Eén van de sessies was zoals steeds volledig gewijd aan de evaluatie en inschatting van de financiële positie en situatie van het familiebedrijf door de familiale bestuurders/eigenaars.
Eigendom

Nieuw mechanisme ter compensatie van betaalde belasting wanneer aandelenopties onder water zijn

De Aandelenoptiewet van 26 maart 1999 voorziet dat aandelenopties die schriftelijk aangeboden worden en schriftelijk aanvaard zijn binnen de 60 dagen volgend op het aanbod belastbaar zijn bij toekenning. Wanneer de opties echter onder water zijn (d.w.z. als de uitoefenprijs hoger is dan de waarde van het aandeel), heeft de optiehouder geen mogelijkheid om de belasting die reeds werd betaald te recupereren. Een recente ruling staat de werkgever toe om de werknemer deze betaalde belastingen belastingvrij te vergoeden.
Opvolging
Eigendom

Gaan we naar een wereldwijd uniform belastingstelsel voor de overdracht van familiebedrijven?

Telkens wanneer we met eigenaars van familiebedrijven praten op internationale congressen wordt met een redelijke verbazing verwezen naar de soms gigantische verschillen tussen landen in de manier waarop de schenking en/of vererving van familiebedrijven fiscaal wordt behandeld.